Меню Закрити

Роль харчових волокон у раціоні харчування

Роль пищевых волокон в рационе питания

Що таке харчові волокна?

Харчові волокна – це їстівні частини рослин або аналогічні вуглеводи, стійкі до перетравлення їжі та всмоктування в тонкому кишечнику людини, які повністю або частково ферментуються в товстому кишечнику.

Чому вони такі важливі?

Нестача харчових волокон призводить до зниження опірності організму людини до дії несприятливих факторів довкілля. Зниження рухової активності (гіподинамія), яка часто зустрічається у сучасної людини, у свою чергу, призводить до погіршення моторної функції кишечника. Поєднання таких факторів призводить до багатьох проблем, пов’язаних із травною системою.

Чим корисні харчові волокна?

Харчові волокна нормалізують роботу травної системи. Нерозчинні волокна збільшують обсяг калових мас, стимулюючи роботу кишечника і сприяють його очищенню. Під впливом харчових волокон у шлунку сповільнюється перехід їжі із шлунка в кишечник, що створює почуття ситості та обмежує вживання висококалорійної їжі, сприяючи схуднення. Крім того, їжа багата на харчові волокна, як правило, менш калорійна, містить багато вітамінів і мінералів.

Також деякі харчові волокна сприяють виведенню з організму холестерину, здатні пов’язувати токсини та важкі метали і виводити їх з організму.

Які продукти необхідно включити до раціону?

Розчинні харчові волокна містяться в таких продуктах:

  • Овес
  • Ячмінь
  • Боби
  • Морські водорості

Нерозчинних харчових волокон найбільше в таких продуктах:

  • Цільнозернові продукти
  • Кукурудзяні та пшеничні висівки
  • Шкірка овочів та фруктів
  • Горіхи та насіння

Безумовно існують і безліч добавок харчових волокон у вигляді препаратів і це також є рішенням у певних ситуаціях, але набагато доступніше просто розширити свій раціон, додавши до нього більше відомих нам продуктів.

5/5 - (1 vote)

Пов’язані записи