Як відомо, йод дуже важливий для нормальної роботи щитовидної залози і організму людини в цілому. Супутніми захворюваннями нестачі йоду в організмі є:
- Хронічна втома
- Брак йоду і набряклість
- Порушення менструального циклу
- Йододефіцит і зниження імунітету
- Залозодефіцитна анемія
- Зайва вага
- Зниження інтелекту.
Йодована сіль відшкодовує нестачу йоду в організмі?
Про те, що у всіх регіонах нашої країни спостерігається природна геохімічна нестача йоду, думаю, знає кожен, хто відвідує продуктові магазини і бачить на прилавках йодовану сіль. Раніше вважалося, що це досить дієвий спосіб боротьби з йододефіцитом.
У деяких країнах практично повністю вдалося взяти під контроль цю проблему, але не шляхом йодування солі, а шляхом йодування борошна, оскільки споживання борошна набагато вище, ніж споживання солі.
Для того, щоб збагатити раціон йодом, зараз випускаються спеціально марковані харчові продукти, в які додається від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.
Найбільш популярний серед них – йодована сіль, в якій міститься близько 45 мкг / г йоду. Якщо використовувати її в їжу замість звичайної, можна отримати всю добову норму йоду.
Йодована сіль зберігає свої властивості не довше 3-4 місяців навіть в закритій тарі. Дуже сильно йод випаровується з такої солі при інтенсивному кип’ятінні. При різних способах приготування продуктів його втрати становлять від 22 до 60 відсотків.
У наших умовах можна купувати йодовану сіль з метою часткового відшкодування йоду в раціоні, тим не менше цього недостатньо.
Дефіцит йоду можна заповнити за рахунок продуктів харчування:
- журавлина
- Полуниця
- чорнослив
- креветки
- тріска
- тунець
- грудка індички
- Картопля
- Біла квасоля
- Морська капуста
Джерело: