Меню Закрити

Йодована сіль відшкодовує нестачу йоду в організмі?

Як відомо, йод дуже важливий для нормальної роботи щитовидної залози і організму людини в цілому. Супутніми захворюваннями нестачі йоду в організмі є:

  • Хронічна втома
  • Брак йоду і набряклість
  • Порушення менструального циклу
  • Йододефіцит і зниження імунітету
  • Залозодефіцитна анемія
  • Зайва вага
  • Зниження інтелекту.

Йодована сіль відшкодовує нестачу йоду в організмі?

Про те, що у всіх регіонах нашої країни спостерігається природна геохімічна нестача йоду, думаю, знає кожен, хто відвідує продуктові магазини і бачить на прилавках йодовану сіль. Раніше вважалося, що це досить дієвий спосіб боротьби з йододефіцитом.

У деяких країнах практично повністю вдалося взяти під контроль цю проблему, але не шляхом йодування солі, а шляхом йодування борошна, оскільки споживання борошна набагато вище, ніж споживання солі.

Для того, щоб збагатити раціон йодом, зараз випускаються спеціально марковані харчові продукти, в які додається від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.

Найбільш популярний серед них – йодована сіль, в якій міститься близько 45 мкг / г йоду. Якщо використовувати її в їжу замість звичайної, можна отримати всю добову норму йоду.

Йодована сіль зберігає свої властивості не довше 3-4 місяців навіть в закритій тарі. Дуже сильно йод випаровується з такої солі при інтенсивному кип’ятінні. При різних способах приготування продуктів його втрати становлять від 22 до 60 відсотків.

У наших умовах можна купувати йодовану сіль з метою часткового відшкодування йоду в раціоні, тим не менше цього недостатньо.

Дефіцит йоду можна заповнити за рахунок продуктів харчування:

  • журавлина
  • Полуниця
  • чорнослив
  • креветки
  • тріска
  • тунець
  • грудка індички
  • Картопля
  • Біла квасоля
  • Морська капуста

Джерело:

Оцените post

Пов'язані записи